En zij rollen, en rollen, en rollen...

Met „uni-con“ glijonderlagen van uni-chains en Murtfeldt is een precieze montage mogelijk

Ondanks de hoge automatiseringsgraad kan ook de automobielbranche het niet stellen zonder menselijke arbeidskracht. In de eindmontage monteren arbeiders handmatig de laatste onderdelen van een voertuig – zoals vloerkleden, stoelen, ruiten, ruitenwissers enz. Hierbij staan zij samen met het voertuig op modulebanden die ervoor zorgen dat de automobielen continu naar de volgende productiesector worden doorgetransporteerd.

Banden van dit soort – om precies te zijn banden met kunststof schakels – wordt gemaakt door Ammeraal Beltech Modular GmbH, in Duitsland bekend onder de naam uni-chains. De fabrikant van bedrijfsinterne transportsystemen, stalen en kunststof kettingen en modulaire banden met kunststof schakels is wereldwijd vertegenwoordigd in 120 landen en behaalt met meer dan 1700 medewerkers een jaaromzet van circa 230 miljoen Euro.


Meenemers voorkomen dat voertuigen wegrollen en beschermen arbeiders

Veel van de grote automobielfabrikanten vertrouwen op de competentie van de traditierijke onderneming met de Duitse vestiging in Rheine, die sinds de jaren 60 op de markt is. Want de boven omschreven montage vereist een maximum aan precisie en snelheid. Daarnaast is het vereist dat het voertuig absoluut stilstaat op de band om de veiligheid van de arbeider te garanderen. Een wezenlijke voorwaarde voor de in de automobielindustrie gebruikte componenten zijn siliconenvrije en antistatische materialen om het afleiden van de statische elektriciteit te waarborgen. Deze materiaalcombinatie dient zowel ter bescherming van de arbeiders als voor de zeer gevoelige elektronische componenten in het voertuig.

Dit vlotte proces wordt gegarandeerd door de uni-chains kunststofmodulebanden, die tot op een lengte van 100 meter achter elkaar worden gemonteerd. Vóór en achter de autobanden aangebrachte meenemers voorkomen dat de auto wegrolt.


De oplossing: zeer technische kunststof van Murtfeldt, precies passend geconstrueerd

In de loop der tijd zijn de transportinstallaties steeds langer geworden en daardoor werd de de transporterende last steeds groter. Dit vereiste een nieuwe ontwikkeling op het gebied van glijonderlagen om op de veranderde, technische omstandigheden te reageren.

Bij het zoeken naar een geschikt materiaal wendde uni-chains zich tot Murtfeldt Kunststoffe GmbH & Co. KG. Het Dortmundse bedrijf hoort bij de wereldwijd leidende producenten van glijprofielen, ketting- en riemgeleidingen, kettingspanners en individuele machineonderdelen van kunststoffen die het glijvermogen bevorderen. „Wij werken al lang met Murtfeldt samen“, zegt de heer Steinsträter, bedrijfsleider van uni-chains. „Murtfeldt produceert bijvoorbeeld de geleidingsplaten onder de modulaire kettingbanden.“

Technici van beide bedrijven gingen bij elkaar zitten en werkten samen aan een oplossing. En dat met succes: met de speciaal voor deze toepassing ontworpen Murtfeldt kunststof werd een materiaal gevonden dat qua gewicht, slijtagebestendigheid, wrijvingscoëfficiënt en elektrisch geleidingsvermogen optimale waarde aandroeg. Deze geleidingsplaten bestaan uit een voor uni-chains speciaal gemodificeerd ultrahoog moleculair polyethyleentype, „uni-con“ genaamd, en dienen als ondersteuning van de banden.


Rapport downloaden

Download dit applicatierapport als PDF-bestand van onze server.

Applicatierapport downloaden

DOWNLOAD-INSTRUCTIE

Alle voor downloaden beschikbaar gestelde data worden in PDF-formaat aangeboden. U hebt de gratis Adobe Reader nodig om deze af te lezen. Mocht u dit programma niet geïnstalleerd hebben, kunt u het hier downloaden.