3D-print als uitstekende aanvulling op de verspaning

Murtfeldt Kunststoffe adviseert bij het kiezen van passende productieprocessen

Murtfeldt jongste productieproces, de 3D-print, vormt een uitstekende aanvulling op de momenteel al decennia binnen het bedrijf gepraktiseerde, spaanafnemende fabricage van kunststofonderdelen. Op de Automatica van dit jaar licht de kunststofspecialist de voor- en nadelen van beide processen toe en adviseert hij klanten met het oog op de juiste keuze.

Op maat toegesneden kunststofoplossingen hoeven niet duur te zijn, maar moeten in de regel wel duurzaam zijn en vlot functioneren. Het is bovendien belangrijk om de voors en tegens van de verschillende productieprocessen en de toepasbaarheid van de verschillende materialen te kennen en beide zaken tegen elkaar af te wegen. Murtfeldt Kunststoffe adviseert op de Automatica 2016 in hal 5, stand 108 klanten en belangstellenden m.b.t. constructie- en productiecapaciteiten en zet uiteen welk proces bij welke eis wordt aangeboden. Dit all-in leveringsprogramma dekt desgewenst alles af, van de advisering en het maken van constructiegegevens via het eerste tastbare ontwerp van het prototype tot en met de kleine serie in de productie.


„De additieve productie vormt een uitstekende aanvulling op ons bestaande productieproces, de spaanafnemende productie van kunststofcomponenten“, licht productmanager Ralf Burghoff toe. „En omdat de productie van kleine en zeer kleine series vanuit technische kunststoffen al decennia onze kernactiviteit vormt, was de stap naar de 3D-print logisch.“ Murtfeldt Kunststoffe biedt op eigen machines het FDM- c.q. FFF-proces aan. Maar ook andere processen kunnen via de samenwerking met een gevestigde pool van dienstverleners worden aangeboden.

Om vast te stellen welk additief proces nu voor de klant het beste is of of het niet beter is om terug te vallen op de verspanende productie, worden in een gezamenlijk gesprek de geplande toepassing van de component, de vereiste mechanische sterkten en de omgevingsfactoren van de toe te passen kunststof achterhaald. De klanten die al over 3D-CAD-bestanden beschikken, kunnen ook zonder omweg en direct hun gegevens via het uploaden van gegevens uploaden op de Murtfeldt website en ontvangen binnen zeer korte tijd een desbetreffende offerte.

Voor Murtfeldt staat vast dat de 3D-print vaste voet aan de grond krijgt en naar de bestaande technologieën toegroeit. Indien correct toegepast vormt de 3D-print een zinvolle aanvulling. Componenten kunnen bijvoorbeeld via de 3D-print worden geproduceerd en dan nog verspanend worden bewerkt. Het is belangrijk om de technologieën niet geïsoleerd te bekijken, maar deze goed te combineren. Met deze opstelling biedt Murtfeldt Kunststoffe industriebedrijven een competente ondersteuning voor hun fabricage en productie, die merkbaar wordt in snellere productietijden en gereduceerde kosten.

Nadere informatie over dit thema op murprint.com.