Historie

De hoofdstukken van het succes

Het Murtfeldt-princip

Het Murtfeldt-principe: in het heden leven, ervaringen uit het verleden gebruiken, naar voren kijken.

Murtfeldt heeft altijd in het teken gestaan van groei en verandering. In 1954 begon Fritz Murtfeldt te werken met vier medewerkers, nu strekt onze productie zich uit over zowat 19.000 vierkante meter en 314 medewerkers. Zij zijn net zo gevormd als hun voorgangers: iedereen is specialist op zijn gebied en draagt ertoe bij dat Murtfeldt en Mata een uitstekende naam hebben.


2015 Murtfeldt Kunststoffe ontvangt de Ideenpreis 2014

De Marketing-Club (MC) Dortmund e.V. reikt op 7 mei 2015 de Ideenpreis 2014 uit aan Murtfeldt Kunststoffe. Met deze onderscheiding beloont de Marketing-Club de onderneming uit Dortmund met name voor de duidelijke positie met betrekking tot de stad Dortmund als vestigingslocatie die vooral naar voren komt in de toekomstgerichte investeringen. 

Daarnaast wordt de bijzondere cultuur in de onderneming gehuldigd waarmee de directie een nieuwe norm heeft gezet met betrekking tot de verantwoordelijkheid voor een uitgebreid milieubeheer en de voorbeeldige integratie en ontwikkeling van de medewerkers.

June 2014 Murtfeldt celebrates birthday party

Because of its birthday and finalization of its major new build and renovation project Murtfeldt invites all employees and their families for a big summer event with live acts, catering and sightseeing trips through Murtfeldt buildings.

June 2014 New administration building is finalized

Murtfeldt launched the finalization of its major new build and renovation project. This offers ample space and modern working places for the administrative team and also for additional staff in the medium term. In parallel to this modernisation, the high-bay warehouse is also being largely converted into a fully-automatically operating warehouse without high-bays.

April 2014 Murtfeldt takes over former chocolate factory

Murtfeldt Kunststoffe is acquiring the company land and premises of the former Van Netten chocolate factory. It has now have the fantastic opportunity of further developing and expanding the location in Dortmund-Brackel. By purchasing Van Netten's premises, Murtfeldt Kunststoffe is expanding its production area by 30,000 square metres. The entire surface area of the land amounts to 80,000 square metres.

2013 locatie Dortmund groeit

De uitbreiding van het Dortmundse stambedrijf wordt al decennialang constant gestimuleerd. Uitgaande van één productiehal in 1973 beschikt Murtfeldt momenteel over negen hallen, die zich uitstrekken over een oppervlak van in totaal 17.000 vierkante meter. Ook de kantooroppervlakken worden continu aan de behoefte aangepast.

Veel bewegingsvrijheid en korte wegen stellen ons in de gelegenheid om economisch te werken en dankzij een geoptimaliseerd productieverloop ook zeer kleine partijformaten te produceren. Zo kunnen wij onze klanten nog meer hulp leveren en op nog specialere toepassingen ingaan.

Murtfeldt producten die al jaren lang beproefd zijn gebleken, vormen de basis voor de nieuwe en verdere ontwikkelingen, waarvan het potentieel tot ver in de toekomst reikt.

2008 Nieuwbouw Murtfeldt Plasty, CZ

Op 5 september wijdt Murtfeldt Plasty zijn nieuw locatie aan de noordelijke stadsrand van Praag in. De royale nieuwbouw biedt plaats aan 1800 vierkante meter productie en nog eens 700 voerkante meter administratie. Onder leiding van Libor Galatik worden hier volgens klanttekening individuele prefab onderdelen gefreesd, gezaagd, geschaafd, geboord en gedraaid, en bovendien op CNC-gestuurde machines mechanisch verspaand. Standaardproducten en ook de voor de verdere bewerking vereiste halffabricaten betrekt Murtfeldt Plasty van het moederbedrijf in Dortmund.

2004 Murtfeldt wordt 50!

50 jaar Murtfeldt: Dat is echt een reden om feest te vieren! Met feesten voor de medewerkers, prijsacties het hele jaar door en een jubileumbrochure van 32 pagina's, die de succesvolle historie van Murtfeldt in zijn eerste halve eeuw documenteert.

1999 Nieuwbouw Mata, NL

Murtfeldt houdt door nieuwbouw rekening met de positieve zakelijke ontwikkeling van Mata. Door 2400 vierkante meter productie- en opslagoppervlak en 400 vierkante meter kantooroppervlak, een omvangrijk magazijn en dito machinepark worden korte leveringsmogelijkheden haalbaar. En zij ondersteunen het individuele advies als centraal servicekenmerk van Mata.

1994 Certificering conform DIN EN ISO 9001

Reeds in 1994 wordt Murtfeldt gecertificeerd conform DIN EN ISO 9001 en onderstreept het hiermee al vroeg zijn hoge aanspraak op kwaliteit. Als één van de eerste ondernemingen krijgt de Dortmundse kunststofexpert de milieu-audit conform DIN EN ISO 14001.

1993 Oprichting van Murtfeldt Italia, IT

In 1993 wordt Murtfeldt Italia in Varese in het noorden van Milaan opgericht. De Italiaanse machinebouw loopt op dat moment al wereldwijd mede voorop, zodat Murtfeldt-producten absoluut ter plekke nodig zijn. Concurrerend vermogen en reactiesnelheid vereisen een omvangrijk magazijn en verwerking van de kunststoffen in Varese. Murtfeldt Italia behaalt zeer snel een aanzienlijk marktaandeel.

1992 Opening Murtfeldt Plasty, CZ

Het dochterbedrijf Murtfeldt Plasty start in 1991 met de taakstelling om als handelspartner en contactpersoon voor de Oost-Europese markt te fungeren. Zowel de Tsjechische als Slowaakse markt maken een continue ontwikkeling door, de behoefte neemt toe. En Murtfeldt Plasty wordt al snel geconfronteerd met de taak om een eigen productie op te bouwen.

1989 Opening van dochterbedrijf Mata, NL

In 1989 koopt Murtfeldt zijn dochterbedrijf Mata in Nederland, waarmee het al sinds het eind van de jaren 60 samenwerkt. Onder de leiding van Jan Paulides ontwikkelt de onderneming zich snel tot een belangrijke aanbieder van technische constructiekunststoffen en individuele machineonderdelen van kunststof voor de Nederlandse machinebouw.

1973 Bouw van de centrale op de huidige locatie

Murtfeldt koopt een nieuw perceel in Dortmund-Brackel. Op dit perceel wordt in 1973 de eerste bouwfase opgeleverd. De verhuizing bezorgt de onderneming nog meer impulsen: eindelijk zijn de voorwaarden geschapen waarmee Murtfeldt zich met productie en magazijn aan de continue bedrijfsopbouw kan aanpassen. Stap voor stap volgen dan andere bouwfasen. Zij dienen als basis voor verdere groei en zekere arbeidsplaatsen. Inmiddels geldt Murtfeldt als specialist voor kunststoffen met uitstekende glij-eigenschappen en een grote slijtagebestendigheid.

1968 Start samenwerking tussen Murtfeldt en Mata

In 1968 start de samenwerking tussen Murtfeldt en Mata. Vooralsnog worden de goederen direct vanuit Dortmund geleverd naar de Nederlandse afnemers en fungeert Mata als handelskantoor.

1963 Start van de eigen productie

De opbouw van de productie begint in 1963 met een cirkelzaag. Er wordt eerst gefabriceerd in een omgebouwde bakkerij in de Moltkestraße in centrum van Oost-Dortmund. Murtfeldt ontwikkelt zich snel van een puur handelsbedrijf in een afwerker. Al in de jaren 60 wordt volledig gestopt met de handel met overige industrieproducten.

1958 Introductie origineel Werkstoff "S"® groen

In 1958 begint de zegetocht van een unieke, ultrahoog moleculaire polyethyleen: origineel Werkstoff "S"®. De groene kunststof wordt gekenmerkt door zeer goede slijtage-eigenschappen en een uitstekende zuurbestendigheid. Dit bezorgt het nieuwe materiaal zijn naam. Op grond van de grote chemische bestendigheid worden de eerste toepassingen in het bijzonder in de staalindustrie ontwikkeld. Vanwege de grote slijtvastheid en de extreem goede glij-eigenschappen past Mata origineel Werkstoff "S"® al spoedig daarna toe in de machinebouw.

1954 Oprichting van de onderneming

Fritz Murtfeldt sticht een handelsbedrijf dat als zakelijk doel de verkoop van allerlei industrieartikelen voor de mijnbouw en de zware industrie op het oog heeft. Van kunststoffen is in die tijd nog geen sprake in de machinebouw. Er wordt enkel en alleen pershout van kunsthars in speciale gevallen in machinebouwtoepassingen op plekken toegepast waar later kunststoffen zullen worden gebruikt. Het bedrijf wordt onder zeer primitieve omstandigheden - in vergelijking met heden -, maar vol elan en ondernemerschap ontwikkeld. Zo heeft de uitlevering van de producten bijvoorbeeld met de fiets plaats.